The Wouters Brothers

Click here to edit subtitle

Rutger Wouters

Algemene informatie

Geboortedatum: 10 augustus 1991
Geboorteplaats: Heusden-Zolder
Woonplaats: Stal-Koersel
Nationaliteit: Belg
Lengte: 1,87 m
Gewicht: 70 kg
Broers/zussen: 1 broer (Ruben)
Categorie: Elite zonder contract
Diploma: Bachelor Secundair onderwijs aardrijkskunde-geschiedenis
Beroep: Leerkracht Don Bosco T.I. Helchteren
Ploegen:
2008-2012 Sport en Steun Leopoldsburg
2013 Hand in Hand Baal

2014-2016 Profel - United Cycling Team

2017-... VP Consulting - Zannata

Mijn biografie

Na eerst aan volleybal en karate gedaan te hebben en 4 jaar piano te spelen, koos ik op 16-jarige leeftijd om te koersen. Omdat Sport en Steun Leopoldsburg de dichtsbijgelegen club was, begon ik bij deze club te koersen.

Als eerstejaars-junior reed ik niet veel koersen omdat ik vooral veel moest trainen om beter te kunnen worden.

Eén jaar later mocht ik al proeven van verschillende grote wedstrijden.


Daarna volgde de stap naar de beloften die na een goede winter goed verteerd werd. Jammer genoeg moest ik dat seizoen eind augustus stoppen door het cytomegalo-virus (klierkoorts).

Als tweedejaars-belofte zette ik een flinke stap vooruit door één koers te winnen, twee tweede plaatsen en twee derde plaatsen.

Vervolgens begon ik vol verwachting aan mijn derde seizoen bij de beloften. Al in de tweede wedstrijd, de Beverbeek Classic, brak ik mijn linkerpols waardoor ik zes weken aan de kant stond. Na in april opnieuw op een redelijk niveau te rijden sloeg ik begin mei op weg naar school mijn voet om, waardoor ik twee ligamenten van mijn linkerenkel scheurde. Opnieuw stond mijn fiets zes weken aan de kant. Eind juni begon ik opnieuw te koersen en behaalde in mijn eerste wedstrijd een negende plaats en in mijn tweede wedstrijd, de BvB van Heusden-Zolder, de zesentwintigste plaats. Begin juli kwam er nog een vierde plaats uit de bus. Doordat mijn enkel nog niet genezen was, maar ik toch al terug aan zware trainingen begon, vormde er zich aan mijn achillespees een zware ontsteking. Deze ontsteking zorgde later voor een ijzertekort en daarna zelfs voor bloedarmoede. Hierdoor moest ik opnieuw mijn seizoen begin september stopzetten.

Met zeer veel vraagtekens begon ik aan een nieuw seizoen (2013) waarin ik uitkwam voor een nieuwe ploeg: Hand in Hand Baal. Dit werd mijn laatste jaar bij de beloften en voor het eerst kon ik samen met mijn broer koersen. Na een moeizaam voorjaar, begon het in april vlotter te lopen. Zo werd ik derde op het provinciaal kampioenschap tijdrijden en vierde op het Belgisch kampioenschap voor studenten. Dit seizoen kon ik dankzij de ploeg en sponsors ook kennismaken met het koersen in het hooggebergte. Ik kreeg de kans om de Tour de l'Isard, in de Pyreneeën, te rijden en in juni de Tour des pays de Savoie, in de Alpen. Een geweldige ervaring! Na het behalen van mijn Bachelorsdiploma aardrijkskunde-geschiedenis, werd juli door enkele valpartijen een moeilijke maand. In augustus viel dan toch de eerste seizoenszege uit de lucht. In Kotem was ik de sterkste van een kopgroep met zes Nederlanders. Twee weken later was het opnieuw prijs in Putte (waar ik twee jaar voordien ook al won). Zo werd 2013 toch nog een mooi seizoen.

In 2014 kwam ik uit voor United Cycling Team als eerstejaars eliterenner zonder contract. Na een goede winter viel het voorjaar wat tegen, met als dieptepunt op 30 maart mijn valpartij in Hoogstraten, met een elleboogbreuk tot gevolg. In mijn derde wedstrijd na mijn hervatting werd ik zesde op het provinciaal kampioenschap en begin juni, na een sterke wedstrijd, derde in Hamont. Na de examenperiode in juni en een zwaar trainingsblok won ik onverwachts in Montenaken. Vanaf augustus behaalde ik nog drie podiumplaatsen. Al bij al geen slecht, maar ook zeker geen fantastisch seizoen.
Ook in 2015 kwam ik uit voor de Sint-Truidense club Profel United CT. Mijn seizoen startte degelijk en werd vanaf mei heel goed door een overwinning in Alken en Rotselaar! Vanaf midden juni nam ik de leiding in het Mediaan Euregioklassement over en stond die niet meer af. Tenslotte wist ik begin oktober nog te winnen in het Waalse Porcheresse. 2015 werd een heel mooi seizoen met in totaal 3 overwinningen, een eindoverwinning in het Euregioklassement en 14 top-5 plaatsen!
Maar dat was niets in vergelijking met 2016, dat een prachtjaar werd! Met zeven overwinningen werd ik, samen met Timothy Stevens, zegekoning in Limburg en ook in de nationale zegestand eindigde ik op een mooie gedeelde achtste plaats! Ik reed een zeer constant seizoen met zeges in mei, juni, augustus, september en oktober. Naast de zeven zeges, behaalde ik nog 17 top-5 plaatsen. Daarnaast eindigde ik zowel tweede in het eindklassement van het MABS4.0 Euregioklassement en in het regelmatigheidscriterium Hageland-Haspengouw.

In 2017 kwam ik uit voor het Tiense VP Consulting - Zannata Cycling Team. Het werd een fantastisch jaar met 14 overwinningen, verspreid over elke maand van het wielerseizoen. Hiermee eindigde ik 2de in de nationale zegestand, achter Benjamin Verraes. Met name de Limburgse titel op de weg en de overwinningen van de interclub in Zandhoven (22 april) en de laatste wedstrijd van de beker van België in Momignies (17 september) waren de uitschieters van een schitterend jaar. Bovendien kroonde ik me weer tot eindwinnaar van het MABS 4.0 euregioklassement. 

Met 49 top-10 plaatsen op 65 wedstrijden, zal het moeilijk zijn dit ooit nog te evenaren. Desalniettemin trainde ik in de winter van 2017-2018 harder dan ooit. Laat 2018 maar komen !