The Wouters Brothers

Click here to edit subtitle

Ruben Wouters

Algemene informatie

Geboortedatum: 12 april 1994
Geboorteplaats: Heusden-Zolder
Woonplaats: Stal-Koersel
Nationaliteit: Belg
Lengte: 1,83 m
Gewicht: 74 kg
Schoenmaat: 43
Broers/zussen: 1 broer (Rutger)
Categorie: Elite zonder contract
Diploma: Professionele Bachelor Financie- en Verzekeringswezen
Beroep: Employee Cash Department

Ploegen:
2009-2012 Sport en Steun Leopoldsburg
2013 Hand in Hand Baal
2014-2015 Profel - United Cycling Team

2016-2017 Young Cycling Talent Demer & Dijle

2018-...: Hand In Hand Baal

Mijn biografie

Na eerst een jaar aan volleybal en 8 jaar karate gedaan te hebben koos ik op 15-jarige leeftijd om te koersen. Omdat Sport en Steun Leopoldsburg de dichtstbijgelegen club was, begon ik bij deze club te koersen.


Als eerstejaars-nieuweling reed ik koersen maar was slechts in staat om er 5 tot een goed einde te brengen. Ik mocht wel van start gaan in Adinkerke TT. Het jaar erna moest het dan ook beter gaan of het verhaal zou eindigen.

Eén jaar later kon ik bijna alle wedstrijden uitrijden, met in Paal mijn beste uitslag, 15de.


Daarna volgde de stap naar de junioren en dit seizoen verliep na een redelijke winter vlot. Eindelijk mocht ik meedoen aan grote wedstrijden en de uitslagen werden al wat beter waardoor ik nog meer zin kreeg in het wielrennen.

Bij de tweedejaars-junioren maakte ik grote progressie, na een goede winter, en stimulatie door de winst van mijn broer, startte ik wederom in grote wedstrijden, waaronder de Beverbeek, waar ik een 37ste plaats kon bemachtigen. Op het PK TT te Leopoldsburg kon ik een 6de plaats in de wacht slepen. Door de goede prestaties en het mee kleuren van de wedstrijden, werd ik geselecteerd voor het BK, waar ik op een 109de plaats eindigde.


Toen volgde de grote stap naar de beloften en een verandering van ploeg, van Sport en Steun Leopoldsburg naar Hand In Hand Baal. De winter verliep goed en de overstap lukte beter dan verwacht. Niet wetende wat het nieuwe seizoen zou brengen, startte ik het seizoen al goed met een goed resultaat in de oefenkoers in Leopoldsburg waar ik kon zien dat de conditie goed zat en dat de aanpassing wel lukte. Ik mocht ook starten in de Zuidkempense Pijl in Mol, even schrikken voor de 150 km die ik uiteindelijk wel tot een goed einde kon brengen. Jammer genoeg waren er ook een paar valpartijen die zorgden voor enkele lichte blessures en een fiets die niet meer te gebruiken was. Ook het aantreden in een profwedstrijd (Prochallenge Helchteren) gaf een speciaal gevoel. Ook het samen kunnen koersen met Rutger zorgde voor veel vuurwerk in de koers en een goede samenwerking. In Kotem kwam daardoor de eerste seizoenswinst van Rutger tot stand. Op het einde van het seizoen kan ik dan ook terugblikken op een geslaagd seizoen en blik ik vooruit op een nog beter 2014 waar de resultaten door een goede winter beter moeten worden.

In 2014 kwam ik uit voor United Cycling Team als tweedejaars belofte. Na een relatief goede winter speelde de knie me weer parten waardoor ik geen goed seizoen kende. Toch kon ik in juni ondanks de examens naar een 9e plaats rijden voor eigen volk in Eversel. In augustus was het probleem aan de knie over en daardoor kende ik een beter seizoenseinde waardoor ik nog mocht aantreden in twee interclubs. Alken werd mijn beste wedstrijd van het seizoen en hierdoor kon ik het seizoen toch nog afsluiten met een goed gevoel. Ook in 2015 zal ik voor de Sint-Truidense club Profel United C.T. rijden. Mijn seizoen begint vanaf het eerste weekend. Hopelijk wordt het een mooi seizoen zonder tegenslag.

Het wielerjaar 2015 verliep niet zoals gehoopt, waardoor de zin in het wielrennen tegen het einde van het seizoen fel daalde waardoor ik half september besliste om het seizoen te beëindigen en me daarna volledig probeerde op te laden voor een nieuw seizoen bij een nieuwe ploeg.

In 2016 (ondertussen al mijn 8e seizoen) nam ik een nieuwe start, deze keer voor Young Cycling Talent Demer&Dijle, een nieuw opgerichte ploeg. Met veel motivatie en goesting begon ik dus aan dit nieuwe avontuur. Het jaar verliep vrij goed en ik kon dit jaar ook weer aantreden in enkele grote wedstrijden. Mede door deze koersen kon ik progressie maken, wat zich dan weer vertaalde in betere resultaten. Het absolute hoogtepunt van dit seizoen was de top-5 plaats in Heusden-Zolder (voor eigen volk), waar ik lang samen met Rutger in de tegenaanval reed.


De goede sfeer in de ploeg zorgde voor veel motivatie en ik kijk dan ook hard uit naar het seizoen 2017, mijn eerste seizoen als elite zonder contract. In 2017 kon ik enkele goede wedstrijden rijden, al bleven de goede resultaten wel uit. Enkel een 4e plaats in Othée was dit jaar het hoogtepunt. In het MABS4.0 klassement kon ik 8e worden. De prestaties in dit seizoen waren eerder wisselvallig en dat zou ik graag in 2018 anders zien.


In 2018 ruil ik Young Cycling Talent D&D om voor Hand In Hand Baal. Ik kijk er hard naar uit en heb veel zin in het seizoen, al zal het ook even kijken zijn hoe dit seizoen zal verlopen aangezien ik nu ook begonnen ben met werken en dit een andere situatie is dan studeren.